Τι είναι το railbiking;

Ο όρος Railbiking είναι μια κωδική ονομασία για την ποδηλασία πάνω σε ράγες του τραίνου. Μια σύνθετη λέξη που βγαίνει από το «rail-ράγα και το biking ποδηλασία» , στην Ελλάδα ακούγεται και ο όρος σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός. Σήμερα η Ελλάδα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι γεμάτοι από σιδηροδρομικά δίκτυα που έχουν  «εγκαταλειφθεί». Πολλές φορές μια ξεχασμένη σιδηροτροχιά μπορεί οδηγήσει σε αγρία και με δύσκολη πρόσβαση μέρη. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη για το σιδηρόδρομο και το ποδήλατο ώθησε την ομάδα railbiking.gr στη μοναδική περιπέτεια της κατασκευής ελληνικής ποδηλατοδρεζίνας και αναζήτηση μιας εναλλακτικής πρότασης που θα έδινε ζωή στο «μυθικό» πλέον σιδηρόδρομο.

Η μυστική σχέση του ποδηλάτου με τον σιδηρόδρομο

Η ιδέα του ποδηλάτου γεννήθηκε πριν από πολύ καιρό. Η πατέντα του τάχα «πρώτου ποδήλατου στον κόσμο» αποδίδεται στον Γερμανό Καρλ Φον Ντάιζ από την Μανχάιμ. Εκτατέ η κατασκευή των ποδηλάτων γνώρισε ταχεία ανάπτυξη σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Οι εφευρέτες δημιούργησαν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα σχέδια ποδηλάτων. Σήμερα ο ενθουσιασμός των ανθρώπων για την ποδηλασία την ταξινόμησε σε διαφορές κατηγορίες. Η ποδηλασία είναι ένα από τα αναγνωρισμένα ολυμπιακά αθλήματα και όχι μονό. Κάθε κατηγορία έχει την δικό της εξοπλισμό, την ορολογία αλλά και την φιλοσοφία. Οι πιο γνώστες κατηγορίες είναι η ποδηλασία πίστας, δρόμου, cyclocross, Mountain bike, ΒΜΧ κ.α.

Παράλληλα άλλη μεγάλη εφεύρεση αυτή του σιδηρόδρομου εξελισσόταν με την ιδία δυνατή ορμή. Οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου ονόμασαν το μικρό τετράτροχο σιδηροδρομικό όχημα που χρησιμοποιούσαν για συντήρηση και μετακίνηση με την λέξη Δρεζίνα.

Δρεζίνα είναι η λέξη κλειδί που ενώνει τον σιδηρόδρομο με το ποδήλατο. Η ανάλυση της βγαίνει από το όνομα Καρλ Φον Ντάιζ ο όποιος είναι ο πατέρας του ποδηλάτου και τον είχαμε αναφέρει προηγούμενος.

Γιατί η ιδέα της ποδηλατοδρεζίνας απασχολούσε τους ανθρώπους πάνω από εκατό χρόνια;

Λοιπόν, πριν από εκατό χρόνια μπορεί να έχει εφευρεθεί το ποδήλατο όμως οι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο και αυτό στεκόταν εμπόδιο στην καλή ποδηλασία. Η λεία και ομαλή επιφάνεια της ράγας του τραίνου πάντα προσέλκυσε το ενδιαφέρων των ποδηλάτων και τους δημιούργησε το όνειρο της ποδηλασίας πάνω σε ράγες του τραίνου δηλαδή της ποδηλατοδρεζίνας.

Railbiking ειναι ένας διαφορετικός τρόπος ποδηλασίας. Ακολουθήστε μας σε αυτή τη μοναδική περιπέτεια!